Tuesday, December 16, 2008

Banda Aceh, a masodik nap

Ma lementunk a partra. Valahogy a tenger latvanya mindig bekesseget lop a szivembe, akarhol is jarok. Igy volt ez most is. Ahogy a nap lagyan osszeolvadozva a felhokkel megvilagitotta a kedvesen hullamzo vizet, azt kivantam, barcsak Magyarorszagnak is lenne tengerpartja, ahova csak igy mint most negyedoras kocsikazassal kiruccanhatnank, amikor csak kedvunk tartja. Fiatal es idosebb parok, meg egy egy csapat HVCs tanyazott a bambusztetos takolmanyok arnyekaban, vki kokuszdiolevet szurcsolgetett, vki sult kukoricat majszolgatott, neha meg egy egy arra koszalo kecske vagy liba is bekoszont hozzajuk. Mindnen olyan csendes, bekes volt. Egyszeruen felfoghatatlan, h ugyanez a tenger 4 evvel ezelott emberek millioinak a halalat okozta.

-Ha elmondok neked vmit, felni fogsz a hazamtol? – kerdezte Lydia meg a reggelinel.
-Nem persze mondjad csak- valaszoltam
-Ott a lepcso alatt –es ugy ket masfel meterre mellem mutatott- akkor talatak egy testet.

Es az anyja szobajaban is.
Meg az egyik lanytesoja szobajaban is.
Hullak.
Mindenutt.
-Tudod, a kert szintje most egy kicsit magasabb, mint volt. Apumnak valahogy el kellett temetnie az ide sodort embereket.

A dobbenet csendje.

Eloszor par honapja hallottam Lydiat beszelni errol. A malaj tengerparton setalva, talan epp a tengert csodalva emlitte meg egy mondatban. Csak annyit, h az o szulovarosat is erintette a cunami.

Amig a teveben hallunk katasztrofakrol persze elszornyedunk, de a kovetkezo beszelo papagajrol szolo hirre ugyanugy felvidulunk, mint a hir elott. Viszont, ha a sajat szemunkkel latjuk a szerencsetlenseg nyomait, talan egy kicsit jobban megraz a tudat.
De ez meg mindig nem egyenlo azzal az erzessel, amikor egy szeretted veszik oda a vizbe, vagy epp a Mumbai-i terrortamadasokba. Mert a sulikban ugye a sok indiai kozul nem egy szarmazik Mumbai-bol, es nem egy gyaszol most baratot, akar csaladtagot is. Peldaul az egyik csoporttarsam angolon.

De az elet megy tovabb. A viz altal letarolt es meg ujja nem epitett hazak elott most ujra szaket csemegeznek a nepek az utcai bufeskocsikbol, a rengeteg NGO segitsegevel uj epuleteket huznak fel, koztuk egy hatalmas hajot formazo emlekmuvet, iskolakat, korhazakat. A korrupt kormany azonban rendesen megneheziti a munkalatokat, mindenki csak a sajat zsebere dolgozik. Szinte csak a kalozdvd-s boltok huznak hasznot a kormany nemtorodomsegebol.


De azert persze nem depiztunk egesz nap. Valojaban Lydia is persze szomorussaggal de ugyanakkor nyiltan beszel a tortentekrol. O mondjuk nem volt jelen. Valoszinutleg nem is elte volna tul, hisz az o jelentlegi hazuk nagy reszet is levitte az ar. Apja keresere koltoztek ide 1 evvel a katasztrofa utan, h segitsek a szulofoldjuket. Azota apja 2 iskolat is felepitett.

De hogy egy eles kanyarral raterjek a nap vicces torteneseire is: lattam egy bakkecsket megenni egy egesz zacsi csipszet, egeszben, a tengerparton! (videot is keszitettem rola:)). Plusz delelott taliztam egy ujabb ucsitesoval( aanyian vannak mint az oroszok! ) , tok aranyos lany, sokat tudtunk beszelni vallasrol, az orszag helyzeterol a sulijarol ,a lanyok helyerol...Nagyon erdekes volt. Plusz mindig ugyelnem kellett ra, h ugy fogalmazzam meg a mondandomat, h nehogy megsertsem ot a vallasi kulonbsegunk miatt, es azt hiszem feljodom ebben is!

Banda Aceh varosa meg ugy az egesz terseg, Aceh, kiemelkedoen vallasos. Igazabol talan ez az egyetlen regio ebben a 200 millio lakosu orszagban(a vilagon a 4. legnepesebb! tudtatok?), ahol tenyleg szigoruan megtartjak a muszlim szabalyokat. Mindenki napi 5szor imadkozik: hajnali fel 5-kor(!), du 1-kor, 4-kor, 7-kor es 9-kor. De ez nem csak egy gyorsan elhadart imat jelent, mindennek megvan a maga rendje. Mielott barmihez is nekikezdenenek, meg kell tisztitaniuk a testuket (arc-, kez-, labmosas), es csakis vmi tiszta helyen imadkozhatnak- a legtobb hazban, iskolaban kulon teret kulonitenek el erre a celra. A lanyoknak a szokasos hijab mellett meg vmi specko ruhadarabokat is fel kell olteniuk. A fiuk es a lanyok termeszetesen kulon vannak valasztva. Az ima maga az arab nyelvu Koran egy reszenek felmondasa, vagy inkabb kantalasa. Minimum 2 de akar 10 perc hosszu is lehet.

Amerikaban minden merfoldon talalhatsz egy McDonald’s-ot. Itt ugyanez igaz a mecsetekre:)

No comments: